image description

На фокус: Мъжкото Здраве

  • 2018-11-06
Movember представлява информационна кампания, която е посветена на мъжкото здраве. Провежда се всяка година през месец Ноември и има за цел да насочи внимание към сериозни здравословни проблеми, засягащи по-силния пол като рак на простата, рак на тестисите, психологични проблеми - депресия и самоубийство.

Идеята е мъжете да започнат Ноември с гладко обръснат мустак и да не го подстригват целия месец, като така привлекат обществения интерес към тема, която мъжете често избягват - а именно тяхното здраве. Така идва и името на инициативата – кръстоска между думите „Мо“ ( умалително за мустак на английски) и Ноември. Начинанието започва почти на шега през 2004 г. от около 30-тина души в Австралия. През 2012 година участниците вече са от цял свят и наброяват повече от 1 милион, а набраните средства са 95 милиона долара.

Жените също може да се включват в инициативата, разбира се не като си пуснат мустаци, а като носят тениски, значки и др., посветени на каузата.



По време на Мовембер се организират редица събития из цял свят, които да повишат осведомеността и средствата за здравните проблеми на мъжете.

Ракът на простата е една от най-разпространените форми на рак сред силния пол. Характерно за него, е че се развива много бавно и обикновено без симптоми. Често оплакванията могат да се сбъркат с чисто възрастовите проблеми, свързани с простата - често уриниране, по-слаба или прекъсваща струя, болка.

Ракът на тестисите е по-рядко срещан, но специфично за него е, че засяга мъже в по-млада възраст – между 15 и 35 години, за разлика от ракът на простата, от който страдат предимно индивиди над 65 години. Редовната профилактика и ранното откриване и на двете заболявания са изключително важни, тъй като шансът за успешно лечение е най-голям

Movember е чудесна инициатива, която с леко намигване и закачка може да спаси живота на хиляди мъже по целия свят. Последвай те я!