image description

Силата на Аспержите

  • 2018-10-20
Историята си Аспержите намират още в древността. Първи данни за този зеленчук са открити в записи от Древен Египет ( около 2750 години пр. н.е). Римляните също оценявали полезните свойства и специфичния им вкус. По времето на френския крал Людовик XIV, по - известен като Краля Слънце, Аспержите изживяват своеобразен Ренесанс, тъй като били предпочитан деликатес за монарха. Впоследствие растението започва да се отглежда в редица страни в Европа като Холандия, Италия, Испания. Има данни България да е била голям производител на Аспержи преди 9 септември 1944 година, но по време на комунистическия режим те са заклеймени като „Буржоазен зеленчук “ . Последните 10-15 години отново възвръщат популярността си по родните земи – както за отглеждане, така и за консумиране.

Най-известни са 3 вида Аспержи – бели, зелени и лилави. Белите са предпочитани сред германците. Интересно за тях е, че те се берат още докато са в почвата – в момента, в който се подадат на повърхността, тъй като при контакт със слънчевата светлина те започват да фотосинтезират и вследствие на това губят белия си цвят. Зелените Аспержи са популярни по Средиземноморието – Италия, Испания, Франция. Лилавите видове са малко по-сладки на вкус и се отглеждат най-вече в Австралия и Нова Зеландия, но има и специален сорт лилави Аспержи, произхождащи от точно определен регион в Италия. Независимо дали са бели, зелени и лилави може да се каже, че Аспержите се консумират още "зелени", тъй като когато узреят стеблото им става твърдо и негодно за консумация. Сами може да се уверите като вземете по-голямо на размери растение и ще видите, че е необходимо да се обели най-горния слой от стеблото, за да е наистина крехко.


На вкус Аспержите са по-особени и обикновено хората или много обичат или въобще не обичат този зеленчук. Използват се често в гурме кухнята, както и от хора, почитатели на здравословния начин на живот. Най-качествените представители може да разпознаете по дългото и право стебло, както и по това, че листата на върха са плътно прибрани към основата.

Ползите, които носи на организма не са една и две, така че тук ще се спрем по-подробно на здравословните качества на Аспержите. Едно от най-известните им качества е способността да подкрепя работата на бъбреците на пикочната система. Благодарение на свойствата им на диуретик, те подпомагат организъм да се пречисти и дори може да предотврати появата на песъчинки и камъчета в бъбреците. Имайте предвид, че при някои хора консумацията на Аспержи води до специфична миризма на урината - не се притеснявайте, това е напълно нормално и се дължи на получени серни съединения, вследствие на преминаването на зеленчука през храносмилателния тракт.


Аспержите са богат източник на растителни влакна (фибри), което оказва влияние за доброто храносмилане и стимулиране на перисталтиката. Влияе положително на чернодробната функция, като по тази начин съдейства за детоксикацията на човешкия организъм.

Изключително добър източник са на някои жизненоважни аминокиселини като трипофан и глутатион. Липсата на Триптофан в човешкия организъм води до намалени нива на серетонин, това от своя страна може да предизвика проблеми с паметта и съня, промени в настроението, агресия и др.


От групата на Витамините Аспержите имат завидни количества Фолиева киселина, което ги прави чудесен деликатес по време на бременност. Наред с Фолиевата киселина зеленчукът съдържа и останалите представители от групата на В витамините, които са от съществено значение за нормалната функция на сърдечно- съдовата система. Също така имат и немалки количества Витамин С и А, които се характеризират със своите антиоксидантни свойства.

И не на последно място Аспержите имат изключително малко калории и високо съдържание на вода. Благодарение на това са много добър вариант при спазване на диети и режими за детоксикация.

Ако ви убедихме в „ Силата на Аспержите“, но не сте сигурни как точно да ги приготвите ще ви дадем няколко идеи.


Едно от класическите приготовления на деликатния зеленчук е със сос Холандез. Сосът е на основата на яйца и масло и е изключително фин и приятен на вкус. Запечете, сварете или само бланширайте приготвеното количество Аспержи и ги полейте с още топлия Холандез.

За здравословно започване на деня можете да ги добавите към сутрешните ви яйца, както и върху филийка хляб. За обяд можете да ги приготвите на крем супа. Сварете необходимото количество Аспержи, заедно с малко задушен лук, чесън и зеленчуков бульон. За сгъстяване можете да прибавите един картоф или малко сметана ( може и прясно мляко), а защо да не експериментирате и с кокосово мляко.

И да завършим с едно класическо предястие – бланширайте Аспержите, навийте около всяко стъбло една лента бекон и запечете на грил тиган до запичане. Така приготвени може да ги сервирате и като гарнитура към основното ястие.