image description

Градинарство в къщи

  • 2018-09-28
Отглеждането на билки в домашни условия става все по- популярно и не напразно. Удоволствието сам да откъснеш пресен босилек от саксията, която е на една ръка разстояние от теб е незаменимо, а и ястията, които приготвяш, без съмнение ще станат още по-вкусни. Предимствата да имаш пресни билки у дома е и че знаеш, че не са били обработвани с никакви химикали. Но едно от най-важните преимущества е, че полезните хранителни вещества, в туко-що откъснат розмарин например, са много повече от същия, купен от плод-зеленчука или пазара. Има голямо разнообразие от зеленини, дори и плодове, които можете сами да засадите в домашни условия. Ние мислим като за начало да започнем с най-лесното – билките! Можете да ги отглеждате без почти никакви усилия, тъй като те не са особено придирчиви и единственото, което ще трябва да правите е да ги поливате.

Почти всички билки можете да отглеждате у дома. Ние можем да ви препоръчаме освен вече споменатите босилек и розмарин, да изберете мента, риган, мащерка ( лимоновата мащерка със сигурност ще ви грабне), лавандула, лимонена трева, магданоз. Голямо предимство е че повечето от споменатите билки отблъскват комарите и някои други насекоми.



За да започнете това начинание са ви необходими само една по-голяма саксия ( или няколко по-малки) и малко пространство. За самото начало имате два варианта. Първият и по-лесен е да си купите вече засадени билки, които се продават в повечето цветарски магазини. Вторият вариант е да си купите семена и да ги засадите сами. Това отнема повече време, но ще имате удоволствието да видите целия процес на израстване.

Ако предпочитате първия вариант ще ви отнеме само около час да започнете новото си начинание. Подберете избраните билки, пресадете ги в подходяща саксия. Ако не ги пресадите има голяма вероятност бързо да умрат, поради това че почвата може да се е "изхабила". По отношение на саксията може да развихрите вашето въображение – може да подредите билките в една обикновена правоъгълна кашпа една до друга, можете всяка една да е в отделна саксия, можете да си изработите и „стена“ от палет и да ги поставите вертикално. Тук можете да намерите описание на български как сами да си направите вертикална градина, както и видео на английски език. Вариантът за висяща саксия в кухнята, балкона също е много удобен, тъй като няма да ви заема от мястото на плота или балконската масичка.

Ако сте мераклии и избирате втория вариант ще ви отнеме малко повече време. Първо е необходимо да си купите, необходимите семена, почва, както и малки саксии за разсад ( като тези на снимката отдолу). Почвата можете да закупите от всеки цветарски магазин, но ако имате градина с плодородна почва можете да си заемете и от там. Напълнете 2/3 от саксиите за разсад с почва, поставете избраните семена и допълнете с почва. Полейте според индивидуалната необходимост на билките. След няколко седмици ще видите покълналите растения. Когато пораснат малко е необходимо да ги пресадите в подходяща саксия.



Билките се отглеждат изключително лесно. Можете да ги гледате както вътре, така и навън ( като е задължително да се прибират вътре през зимата). Хубаво е да не са изложени на директна слънчева светлина или поне не в средата на деня, когото слънцето е най-силно.

Поливането става индивидуално според подбраните растения, но в общия случай 2-3 пъти седмично е достатъчно, като през зимата може да се стигне и до поливане веднъж седмично.

Най-хубавото на билките е, че колкото повече късате от тях, те толкова повече растат. Така че смело може да ги използвате и до няколко дни обикновено се възстановяват и поникват нови връхчета.

Успех!