image description

Тайните на ананаса

  • 2018-07-11
Ананасът представлява тропически плод, който крие редица здравословни ползи за човешкия организъм. Смята се, че растението произхожда от Южна Америка и по-точно някъде между Бразилия и Парагвай. Още тогава маите и ацтеките са използвали ананаса като естествено средство при стомашно-чревни проблеми. По време на великите географски открития Христофор Колумб го донася в Испания, а от там в последствие испанците го разпространяват и във Филипините, Зимбабве и т.н.

Тъй като транспортирането и отглеждането на ананас в умерения климат на Европа било обвързано с големи разходи, не след дълго плодът се е превърнал в символ на богатство. Интересен факт е, че всъщност по това време са използвали ананаса повече като декорация и по-малко за консумация.



В днешно време ананасът е любим продукт на редица народи и важна съставка на множество ястия. Той може да се съчетава както със сладко, така и със солена, а комбинацията с пикантно е забележителна. Все по-често може да се срещне и препечен на скара, като гарнитура към месни изкушения.

Освен като хранителен продукт, ананасът се използва и в текстилната промишленост. Неговите листа се използват за производство на дрехи, както и като съставна част на тапети и мебели.
Истинската тайна на Ананаса се крие в Бромелаина. Това вещество всъщност е комбинация от няколко елемента, сред които най – популярни са ензимите. Тъй като Бромелаинът е лесно смилаем, той се усвоява много добре от организма. Хубаво е да се има в предвид, че може да засили въздействието на някой лекарства, като антибиотици например.

Една от основните функции на ензимите в Бромелаина е възможността им да разграждат протеините, да подпомагат тяхното по-бързо и пълно усвояване от човешкия организъм. Благодарение на това Ананасът се оказва много добър помощник при проблеми със стомашно чревния тракт. Бромелаинът също така може да подпомогне детоксикацията на дебелото черво. Ако имате проблеми с храносмилането може да опитате Супер ензими от Puritan’s Pride, които съдържат Бромелаин в състава си, наред с високото съдържание на Папая.



Бромелаинът е предпочитана хранителна добавка и за спортистите, тъй като има благоприятно въздействие на ставите и мускулатурата. Проучвания показват, че може да намали времето за възстановяване след спортни травми или при мускулна треска. Доказано е, че Бромелаинът намалява болките в ставите, като трябва да се има в предвид, че за хронични ставни заболявания все още липсват достатъчно проучвания. При проблеми със ставите може да опитате Хербал Joint.. – напълно билкова комбинация, в помощ на опорно-двигателната система

Като част от противовъзпалителния му ефект може да отбележим успешното прилагане при синузит. Има положителен ефект върху сърдечно-съдовата и имунната система.