image description

Наръчник за аминокиселините

  • 2018-03-17
Какво представляват аминокиселините?

Аминокиселините изпълняват различни функции, свързани с клетъчния метаболизъм и изграждането на клетките, но една от най-важните е че те са основните градивни елементи на протеините. Протеините от своя страна са необходими за нормалния растеж и развитие на човешкото тяло. Спортистите най-често прибягват до аминокиселини, тъй като играят важна роля за увеличаването и възстановяването на мускулната тъкан. Хранителни източници на аминокиселините са продукти, богати на белтъчини. Хубаво е да се има в предвид, че фактори като начин на живот и хранене се отразяват пряко върху нивото на аминокиселините в тялото. Когато човешкия организъм изпита липса на тези така необходими градивни елементи, той започва да ги набавя от мускулната тъкан.

Есенциални аминокиселини
Наричани още незаменими аминокиселини, тъй като не могат да се синтезират ( произвеждат) от организма на човек и трябва да се набавят чрез храната или да се приемат под формата на хранителни добавки. Сред най-основните представители на тази група аминокиселини могат да се споменат левцин, изолевцин, лизин, ментионин;

Неесенциални аминокиселини
Те съответно са известни и като земеними аминокиселини, тъй като огранизмът може сам да ги произвежда. Сред по –популярните са Аргинин, Карнитин, Глутамин, Таурин и др.

Тук ще разгледаме някои от най-популярните аминокиселини и тяхното въздействие върху нашия организъм:

Аргинин
Една от най-често срещаните в природата аминокиселини. Играе ключова роля в клетъчното делене, както и стимулира натрупването на мускулна маса. Спомага за по-бързото изхвърляне на амоняк от човешкото тяло. Оказва благоприятно влияние върху имунната система. Има съдоразширяващо действие, което може да намали кръвното налягане и да предотврати сърдечно-съдови заболявания. Богати на Аргинин храни са свинско, телешко месо, риба, зърнени ратения.
Puritan's Pride Аргинин - http://bit.ly/2IBYMXa

Карнитин
Аминокиселина, която се свързва главно с подобряване на спортните резултати. Това се дължи на това, че благодарение на него организмът произвежда енергия, като за това използва масни киселини. Също така подобрява инсулиновата чувствителност. Човешкото тяло няма функцията да го натрупва в организма. Богати на карнитин хранителни източници са живоотинските продукти и най-вече месото.
Puritan's Pride Карнитин - http://bit.ly/2u0yR8f

Глутамин
Това е най-разпространената аминокиселина в човешкия организъм, като в най-големи концентрации се среща в кръвта. Помага за възстановяването на мускулната тъкан след тренировка. Също така ускорява процеса на заздравяване на рани и изгарания. Наблюдава се благоприятно въздействие вурху храносмилателния тракт.
Puritan's Pride Глутамин - http://bit.ly/2FWONKA

Глутатион
Тази аминокиселина е сред най-важните антиоксиндати за човешкия организъм и се среща във всяка една негова клетка. Подпомага изхвърлято на токсини от тялото, с което облекчава работата на черния дроб. Храните, които са богати на Глутатион са главно полодовете и зеленчуците – аспержи, боровинки, броколи, спанак, домати и др.
Puritan's Pride Глутатион - http://bit.ly/2GE9lbD