image description

Наръчник за по-силна имунна система

  • 2018-02-22
Органичете стреса
Можете да котролирате стреса като си взимате кратки почивки по време на работния ден. 15-20 минутно освежаване преди обяд и още едно следобяд могат да се справят чудесно за намаляване на стреса. Не забравяйте, че умереността е ключова, прекомерното физическо натоварване е също толкова стресиращо колкото прекомерните служебни задължения.

Сън
Вашето тяло се нуждае средно между 6-8 часа пълноценен, необезпокояван сън всяка нощ. Това е много важен елемент за подсилване функците на имунната система. Сънят предоставя на вашето тяло време, през което да се възстанови и да запълни намалените си запаси от изминалия ден.

Хидратация
Да си добре хидратиран е в основата на всеки аспект от доброто здравословно състояние. Приемането на досатъчно количество вода намалява възпаленията в тялото, поддържа процесите в централната нервна система да протичат гладко, както и подпомага когнитивните функции. Водата съдейсва за изхвърлянето на отпадните вещества от организма и помага на имунната система да функционира ефикасно. Пийте достатъчно количество вода.

Храна
Около половината от вашата диета трябва да включва пресни плодове и зеленчуци, които са богати на Витамин С, флаваноиди, бета-каротени, ензими и много други ценни съставки, които подпомагат изграждането на здрав имунитет.

Положителна нагласа
Поддържай свойте очаквания позитивни и реалистични. Започнете да медитирате или практикувайте йога, намерете си някое неангажиращо и приятно хоби. Прекарвайте повече време с приятели и семейството си. Отделете време да се насладите на природата.

Вредни навици
Кажете не на лошите навици или поне се опитайте да ги намалите до 1-2 и ограничете приемът им. Продукти като захар, изкусвени подлсадители, кофеин, цигари, алкохол отслабват имунната система.

Движение
Хубаво е да отделяте по 15-20 минути на ден за леки и умерени упражнения. Ако думата „упражнения“ ви плаши може да я заместите с разходка в парка или каране на колело до офиса. Това ще подобри циркулацията на кръвта, както и цялостаната ви подвижност.