image description

8 храни, с които да засилите имунната си защита

  • 2018-02-21

Способността да взаимодействаме със света около нас и да останем здрави зависи до голяма степен от правилното функциониране на имунната защита. Вашата имунна система е отговорна за борбата с нашествениците в тялото като бактерии и вируси. Науката е доказала, че имунната защита намалява с напредването на възрастта, а скорошни изследвания дават информация, че това може да е свързано с хранителни вещества, които приемаме. Една от най-важните стъпки, която може да предпремете, за да поддържате добро здраве, е да следвате здравословна диета, която да е наситена с храни, подпомагащи правилното функциониране на имунната система.

Кисело мляко
Пробиотиците, които се намират в киселото мляко са полезни бактерии, които поддържат в добро здравословно състояние стомашно-чревния тракт. Именно тези бактерии детоксикират храната, която приемаме и помагат за поддържането на естествения бактериален баланс на организма. При едно проучване в Швеция се установило, че приемането на пробиотици ежедневно стимулира белите кръвни телца и благодарение на това се намаляват с 33% дните на боледуване, в сравнение с хората получили плацебо.

Гъби
Гъбите съдържат мощни съединения, наречени бета-глюконати, които отдавна се свързват с имуннозащитните си свойства. Бета- глюканът подобрява функцията на имунната система чрез множество механизми, които като действие са сходни с тези на Ехинацеята и Астрагала.

Овесени ядки
Овесените ядки също като гъбите съдържат в състава си бета-глюкан. Тяхното действие при хората се свързва с повишаване на имунитета, ускоряване на заздравяването на рани, както и възможността да помогнат на някои антибиотици да работят по-добре.

Чесън
Този мощен народен заленчук е една от храните, които подсилва имунната система и съдържа съставки, които се борят с инфекциите и бактериите. В едно британско проучване дали на 146 души екстракт от чесън или палцибо за период от 12 седмици. В резултат се установило, че групата, която е приемала екстракт от чесън е с 2/3 по-малко склонна да се разболее в сравнение с групата, получавала плацибо.

Броколи
Броколите се богати на редица витамини и минерали, които са способни да се спрявят с множество микроби и инфекции. Въоръжени с витамини А, С и Е, както и с многобройни антиоксиданти, Броколите са един от най-здровословните зеленчуци, които можете да поставите на трапезата си. Ключът към запазването на цените му съставки е да се готви възможно най-малко, а най- добре изобщо да не се подлага на термична обработка.

Цитруси
Знаете ли че цитрусите са на върха в повечето класации на храни, подпомагащи имунната система ? Витамин С-то помага да се увеличи производството на белите кръвни телца, които от своя страна са ключът към борбата с инфекциите. Тъй като нашите тела нямат свойството да го произвеждат или да го съхраняват, дневният прием е от съществено значение за поддържането на общото здравословно състояние. Почти всики цитруси са богати на витамин С, а като местен заместител може да използвате шипките, които са сред най-богатите хранителни източници на този витамин.

Моркови
Морковите са чудесен източник на бета –каротин, на който дължат оранжевия си цвят. Една от функциите на този елемент е да поддържа мускулната мембрана на организма, която подплатява дихателните и чревните пътища, което от своя страна затруднява бакетериите да навлязат в кръвта.

Джинджифил
Все повече хора се обращат към джинжифилът, когато усетят грипно неразположение. Подобно на Витамин С и джинджифилът може да ви помогне да предотвратите това състояние. Растението може да помогне за справянето с хроничната болка, както и притежава понижаващи холестерола свойства.