image description

Имунна система: основно ръководтсво

  • 2018-02-18
Представете си, че човешкото тяло е много добре изградена крепост, която се бори както с малките, така и с големите атаки. По същия начин нашият организъм е сложна структура, която ежедневно ни предпазва от изненадите, които ни поднася заобикалящата среда. Подобно на войниците, които пазят портите на крепостта, така нашата имунна система се грижи за „защитата“ на телата ни.

Имунната система е една от най-сложно устроените системи в човешкия организъм. Тя обхваща различни ограни, клетки и протеини, които се борят с нежеланите антигенни и по този начин ни пазят здрави. Имунната система не е непробиваема, но ние можем да и осигурим, това от което се нуждае и по този начин да се чувсваме добре.

Как работи?
Имунната система ни защитава като използва няколко линии на отбрана. На фронтовата линия се намират кожата и лигавиците. Млечните и масните киселини, които се отделят от кожните жлези не позволяват на външни нашественици да се задържат дълго време върху кожата. Лигавиците от своя страна са по-пропускливи от кожата, но и те притежават силна защита – те са покрити със специфичен секрет, които затруднява активното движение на вируси и микроби. Ако чуждо тяло преодолее тази бариера тогава идва ред на т.нар. вроден имунитет. Той осигурява защита срещу широк спектър нежелани нашественици ( той е насочен срещу всички патогени общо, няма специална защита за конкретен патоген) и при наличие на инфекция води до незабавна и максимална реакция. Специфичното за него е че не притежава имунологична памет. И накрая, ако и вроденият имунитет се провали се задейства адаптивния имунен отговор. Той има нужда от малко повече време да достигне своята максимална рекция, но за сметка на това се развива през целия живот.

Белите кръвни телца, известни повече като левкоцити имат водеща роля в защитната роля на имунната система. Те се намират в определени органи в нашия организъм и циркулират посредством лимфните и кръвоностните съдове. Когато организмът е атакуван от вируси или чужди тела костният мозък започва засилено производство на бели кръвни телца и се пренасят с кръвта към лимфните органи. Там лимфоцитите, които са вид левкоцити, се възпроизвеждат и след това се предвижват към засегното място. Те произвеждат антитела, които блокират антигенните. Тези антитела остават в организма завинаги и по този начин изграждат имунитет към същите съединения за в бъдеще.

Какво можем да направим?
Здравословният начин на живот е най-сигурният ключ към силна имунна система. Хранете се с пълноценна храна, спортувайте, наспивайте се добре – това ще помогне да защитите вашия организъм. Също така ограничете максимално вредните навици като пушене, консумация на алкохол ежедневно или в големи количества и др. Имайте в предвид, че реакциите на имунната система се забавят в напредването на годините, така че тя се нуждае от повече внимание, с всеки следващ ваш рожден ден.