image description

7 хранителни добавки, които подпомагат имунната система

  • 2018-02-19

Имунната система е механизмът за защита на нашия организъм – „армия“ от органи, клетки, протеини, които предпазват човешкото тяло. Войниците, които съставляват тази армия са белите кръвни клетки, познати като левкоцити. Също така човешкият имунитет не работи самостоятелно от останалата част от тялото и може да се повлияе от начина ви на живот. Тук ще ви предложим няколко хранителни добавки, които могат да окажат положително въздействие на вашия организъм:

Жен Шен
Известен като имуностимулираща добавка Жен Шенът съдържа естествени флаваноиди, които от своя страна играят важна роля за поддържането на имунната функция. Имуностимулиращият ефект на Жен Шена се дължи на определени активни компоненти в неговия състав, които унищожават, атакуващите микроорганизми в човешкото тяло. Богат на антиоксиданти, той намалява общото окисление на организма.

Ехинацея
Ехинацеята е една от водещите билки за имунна защита на световно ниво. Echinacea purpurea е многогодишно цъфтящо растение, което расте из Средните и Източните територии на Съединените щати. Тя естествено съдържа полезни полизахариди и фитостероли, за които се смята, че играят роля в активирането на имунната функция.

Витамин Д
Витамин Д е важна хранителна добавка, която подпомага поддържането на здрави кости и зъби. Също така има много важна роля за правилното функциониране на имунната система. Витамин Д активира клетки, без които нашата имунна система не би могла да се бори с нежеланите нашественици. Според редица изследвания дефицитът на Витамин Д е сред най-често срещаните в развитите страни. Тъй като основният му източник е слънцето, неодходимостта от допълнителен прием на този витамин се засилва през зимата, както и по време на грипните периоди.

Витамин Е
Витамин Е, известен и като токоферол, е един от основните масноразтворими антиоксиданти в човешкия организъм. Освен да се бори със свободните радикали, негова ключова функция е да подпомага имунната система.

Витамин С
Витамин С е водоразтворим витамин , широко известен със своите антиоксидантни свойства. Докато много животни могат да произвеждат свой собствен Витамин С, човешкият организъм има нуждата да го приема чрез външни източници. Според някои учени хората са загубили способността си да синтезират този витамин преди много години, поради естественото му високото съдържание в редица плодове и зеленчуци. В днешно време консумираме много по-малко плодове и зеленчици, а и витаминозното им съдържание доста често е под въпрос.

Селен
Имунната система има нужда и от Селен, за да функционира правилно. Той съдейства като увеличава броят на белите кръвни телца, които играят главна роля в отговора на човешкия организъм срещу бактерии и вируси. Съществуват данни, че приемът на селен, в комбинация с цинк и витамин С, може да намали честотата и продължителността на сезонните простудни заболявания.

Астрагал
Астрагалът се ползва от векове в китайската медицина. Билката има свойството да подпомага организма в борбата срещу простудни заболявания, както и при възпаления на горните дихателни пътища.