image description

5 хранителни вещества, които трябва да знаете

  • 2017-11-03
Има няколко хранителни вещества, които обикновено не влизат в списъците, за продукти, които е необходимо да приемаме. Ето ги и тях:

Витамин К
Ако не ядете листни зеленчуци, броколи или брюкселско зеле, обърнете внимание, че може да не получавате необходимите количества от този ценен витамин.
Защо е важен: Нашето тяло се нуждае от Витамин К, за да подпомага нормалното кръвосъсирване, действа като коагулант. Също така е необходим на тялото да синтезира ключови протеини, необходими за образуването на костите, както и такива, които се намират в кръвната плазма и бъбреците.
Препоръчителна дневна доза – за възрастни до 100 мкг на ден.

Йод
Ядете ли редовно морска риба? Не? Ами водорасли? Може да се замислите за добавяне на тези продукти, тъй като те осигуряват необходимите количества йод за нашия организъм. Други храни, които съдържат йод са млечните продукти, яйца, заленчуци, отглежданив богати на йод почви. Трябва да се има предвид, че обикновената морска сол съдържа в състава си йод, а в почти всички, ако не и всички видове готварска сол има допълнително добавен йод.
Защо е важен: Този микроелемент поддържа и насърчава функцията на щитовидната жлеза. Йодът е основен компонент на хормона на щитовидната жлеза, който играе роля в метаболитните процеси, растежа и развитието. Нашите тела не могат да сентезирант самостоятелно йод и затова е необходимо да се набавя от хранителин източници.
Препоръчителна дневна доза - за възрастни 200мкг на ден.

Холин
Холинът е малко познато хранително вещество, което играе жизненоважна роля в редица функции в нашето тяло. Трудно е да се повярва, че не чуваме за него много често. Храни, които са богати на холинови съединения са мляко, черен дроб, яйца, карфиол и фъстъци.
Защо е важен: Холинът е необходим на нашия организъм, защото играе важна роля в клетъчната функция. Също така е важен компонент за здравето на нервните клетки и дори поддържа здравето на сърцето и черния дроб;
Препоръчителна дневна доза - българското законодателство не дава информация за максимално допустимо количество на прием, при прием се съобразете с предписанието на етикета и се посъветвайте с Вашия лекар

Селен
Този мощен антиоксидант е микро елемент, който естествено се намира в храната и се добавя към някои други хранителни източници. Ако ежедневно се наслаждавате на 2-3 ядки бразилски орех ще получите необходимата доза селен за Вашия организъм. Ако не сте голм фен на тази ядка и искате да приемате богата на слен храна може да консумирате пилешко, пуешко месо, слънчогледове семе и стриди.
Защо да го приемаме: Селенът подпомага функционирането на щитовидната жлеза, тъй като е неразделна част от нейният метаболизъм. Той оказва положително влияние на човешкия организъм и чрез подпомагане на правилното използване на йод от щитовидната жлеза. Селенът участва в регулирането на множество функции в тялото като растежа и метаболизма. Друга важна роля, която селенът заема е в подобряването състоянието на имунната защита на организма.
Препоръчителна дневна доза – за възрастни да се приемат максимално по 100 мкг дневно.

Магнезий
Сервирали ли сте салата с малко боб в нея ? Ако е така, може да сте заредили ораганизма си с необходимата му дневната доза магнезий. Хубаво е също така да добавите и повече зелени листни зеленчуци, като спанак към вашата диета. Ако тези продукти не са характерни за дневния ви режим може да изберете някои обогатени зърнени храни, за да се заредите с този ценен минерал.
Защо да го приемаме: Магнезият участва в множество телесни функции, но тук ще се спрем само на някои от тях. На първо място минералът е от съществено значение за образуването на клетките. Също така той подпомага за поддържането на здравите кости при възрасните хора. Оказва важна роля за здравето на мускулите и от него зависи енергийния метаболизъм. Магнезият участва в състава на над 200 ензима в нашите тела. И тук сме изброили само някой от неговите полезни действия.
Препоръчителна дневна доза – за възрасти до 200 мг на ден, като се смята, че бременните и кърмещите жени е хубаво да увеличат тази доза.

След като сте вече запознати с 5-те от най-важните хранителни вещества ние се надяваме да ги включите във Вашата диета, защото те могат да ви помогнат да подобрите Вашето здраве.

*Препоръчителните дневни дози са съобразени с Наредба № 47 за Изискванията към Хранителните добавки.