image description

5 полезни бери-плодчета от цял свят

  • 2017-11-03
Нашето изследване за супер храни ни отвежда от субарктическите райони на Северна Швеция до басейна на река Амазонка в Бразилия, от селските планини на северозападна Монголия и обратно към по-позната територия на Северна Америка. Ето няколко факта за нашите 5 любими супер берита.

Глог
Първият ни полезен плод идва от голямото семейство Розоцветни, като може да се види във вид на храсти и дървета. Глогът се среща в умерените райони на Северна Европа, Азия и Северна Америка. Растението, известено още като глогинка, има трънливи клони и ражда малки червени плодчета. Именно те са източник на биофлавоноиди и други антиоксидантни съединения и като хранителна добавка те традиционно се използват за подпомагане на здравето на сърцето. Въпреки че са годни за консумация, техният аромат често се оприличава на този на презряла ябълка. В Обединеното кралство плодовете понякога се използват за направата на желе или домашно вино.

Боровинка
Тези дребни плодчета се срещат под формата на храсти, които растат в киселинни, бедни на хранителни вещества почви в северния и субарктическия свят - особено в Швеция, където до една пета от сухоземната територия на страната съдържа боровинкови храсти. Известни на билкарите още от 16-ти век, боровинките притежават антиоксидантни свойства и подпомагат поддържането на здрави очни функции. Интересен факт е, че пилотите на British Royal Air Force, са консумирали боровинки, преди да летят на тъмно по време на Втората световна война.

Бъз
Sambucus nigra, известен като черен бъз или свирчовина, е широколистен вид, цъфтящ на храсти или малки дървета, който се среща в по-голямата част от Европа и Северна Америка. По-възрастното дърво носи плод, който е лъскав с тъмно пурпурен или черен цвят. Като хранителна добавка, Elderberry Sambucus е традиционна билка за имунна подкрепа. Плодове са годни за консумация, когато са напълно узрели и след готвене. Трябва да се внимава при консумацията им, защото са леко отровни, когато са неузрели. Бъзът е известен и с това, че се добива и за производтсвото на вино, а в Унгария се направата на 1 литър специален бъзов ликьор са необходими повече от 100 килограма плодове!

Акай Бери
Следващата крачка от пътуването ни отвежда на юг към блатата и дъждовните гори на Бразилия, Тринидад и Северна Южна Америка, където високата и тънка палма от акай достига височина над 24 метра. Акай плодовете са малки, кръгли, черно-лилави, подобни на грозде, но по-дребни. Акай плодовете от скоро натрупват популярност като супер храна по нашите ширини. В България могат да се намерят под формата на сушен плод.

Облепиха
Облепиха, известена също като ракитник, морски зърнастец, сибирски ананас, е храст с жълто-оранжеви плодове, откриваем в цяла Европа, Монголия и Китай. Американските блогъри по красота, наскоро започнаха да възхваляват тези плодчета, защото те са изключително полезни и подхранват кожата в дълбочина. Морски зърнастец се използва и като съставка в редица овлажняващи продукти.