image description

5 често срещани дефицити на Витамини и Минерали

  • 2017-11-03
Въпреки наличието на изобилие от храна в развитите страни, дефицитът на хранителни вещества е един от най-големите здравни проблеми, засягащи хората по света днес. За съжаление, сигурно е трудно да разпознаете този недостиг, тъй като е възможно да не осъзнавате, че вашия хранителен режим не доставя на организма ви достатъчно витамини и минерали. Винаги е добре да се придържате към редовните лекарски посещения, като така ще можете да извършвате рутинни кръвни изследвани, за да сте сигурни, че не се лишавате от основни хранителни вещества. Продължете да четете, за да разберете дали сте изложени на риск за някой от тези често срещаните хранителни дефицити и кои са основните им хранителни източници .

Витамин D
Освен за поддържането на имунната система и здравината на костите, витамин D е от съществено значение за абсорбцията на калция. Прекарването на време на открито (с най-малко 15 минути излагане на слънце) е най-добрият начин да запазите нивата на "слънчевия витамин" високи. Витамин D се среща в малко хранителни източници, като според някои твърдения слънцето е неговият единствен естествен източник. Мазните риби, като сардини, сьомга и риба тон са добри източници на витамин D, докато сиренето и жълтъците съдържат по-малки количества. Хората, които прекарват ограничено време на открито и възрастните хора са сред рисковите групи на недостиг на Витамин D.

Калций
Калцият е основен минерал, от който организмът ни се нуждае ежедневно, отговорен е за поддържането на здравето на мускулите, сърцето и костите. Тъй като тялото не може самостоятелно да произвежда калций, една добре балансирана диета, която включва достатъчен прием на калций през целия живот, играе важна роля за поддържането на здравето на костите и може да намали риска от остеопороза. Диетичните източници на калций включват млечни продукти, зелени листни зеленчуци (като спанак) и сардини. Жените, тийнейджърите и възрастните хора са особено предразположени към недостиг на калций, поради което могат да приемат минерала под формата на хранителна добавка.

Желязо

Желязо: това е дума, която свързваме със сила, мощ и така и трябва - този минерал е необходим за енергийния метаболизъм, доставящ кислород в клетките и е жизненоважен компонент на хемоглобина. Желязото се намира в повечето месни източници, включително пиле, червено месо и черупчести мекотели, но също така може да се открие и в сушените плодове, боб и броколи. Жените, особено ако са бременни, са най-уязвими от недостиг на желязо. Освен че се нуждае от 15 милиграма желязо на ден за себе си, бременната жена трябва да достави допълнителни количества желязо, за да произведе и кръв за плода. Децата също са податливи на недостиг на желязо поради бързия им растеж.

Магнезий
Мислете за магнезия като човека, на когото най-много разчитате в офиса. Без този човек ще Ви е трудно да си свършите работата, нали? Магнезият има много отговорности в организма като "помощник". Той подпомага калция и фосфора да се фиксират в костната тъкан, от съществено значение е за образуването на клетките, участва в мускулните контракции, необходим е за освобождаването на енергия, подпомага метаболизма на захарта и може дори да окаже благоприятно влияние върху менструалното здраве. Храни, богати на Магнезий са картофи, спанак, фъстъци и боб.

Витамин В-12
Витамин В-12 е водоразтворим витамин, който подпомага обновяването на червените кръвни клетки и играе роля в енергийния метаболизъм в организма. Също така поддържа здравето на сърцето. Витаминът не се среща в големи количества в плодовете и зеленчуците, а по-скоро се набавя от животински източници, като говеждо, сьомга, пиле и чйца. Не е изненадващат фактът, че дефицитът е често срещан при вегетарианците, поради което много от тях използват добавки с витамин В-12. Друга рискова група са хората над 50 години, тъй като способността на абсорбиране на витамин В-12 от човешкото тяло намалява с възрастта.