image description

5 натурални заместителя на захарта

  • 2017-11-02
Седем супени лъжици - това количеството захар консумира средният възрастен българин дневно ( по данни на Националния център за обществено здраве и анализи). Това ви звучи много? Със сигурност е така за много от нас. Трудно е да се повярва, че всеки ден можем да консумираме толкова големи количества захар, но когато погледнем съдържанието на захар в пакетираните храни и напитки лесно може да видим как по-малко се натрупва.

Например, само една опаковка от 330 грама Кока Кола съдържа около 8 супени лъжици добавена захар. Ако пиете две кенчета дневно вече сте консумирали 16 чаени лъжички. Сега помислете за захарта, която може да добавите към кафето си - една, две лъжици дневно? Олеле! Това количество е само в нашите напитки. Като прибавим и захарта, която е във всички предварително опаковани храни, ни става пределно ясно, че може да имаме проблем е обработените захари, които от своя страна са лишени от всякаква хранителна стойност.

Заменете преработената захар
В светлината на тази информация започнахме да търсим алтернативи, с които да подсладим нашия ден. Замяната на захарната маса с естествени подсладители е доброто начало да „изритате“ този вреден навик от ежедневието си. Добавяйте само по-малко за вкус от тези ароматни подлсадители и ще намалите количеството захари, които консумирате на ден.

Кленов сироп
Със своя дълбок, богат и сладък аромат кленовият сироп лесно може да се съчетае с различни храни. Защо да не го използвате за заместител в домашните десерти? Обикновено правилото е „ едно към едно“ ( 1 супена лъжица захар = 1 супена лъжица кленов сироп) , но поради течната консистенция на кленовия сироп е необходимо да се намали количеството на течните съставки (масло, вода, мляко) в рецептата с около една четвърт. Въпреки тези указания, тъй като кленовия сироп е толкова вкусен и ароматен, може да намалите малко неговото количеството, за да намалите общото потребление на захар. Чистия кленов сироп е богат на витамини и минерали като манган, желязо, калций, рибофлавин, цинк, магнезий и калий.

Мед
Тъй като медът е малко по-сладък от захарта може да използвате по-малко количество, ако искате да я замените с него. Чудесно нали? Нашите тела имат свойството да преработват захарта, която се намира в меда в енергия, така че не забравяйте да сте физически активни след консумация му.

Захар от фурми
Това е един доста нетрадиционен заместител на захарта. Интересното е , че тук не говорим за сушени фурми, които директно да добавим към нашите сладкиши, а за захар, приготвена от тях. Хубавото, е на този вид захарен заместител, е че е подложен на минимална преработка и съответно запазва полезните си хранителните си вещества. Добре е за знаете, че захарта, получена от фурми не се разтваря и затова не е добър вариант за подслаждане на кафе или чай. Но за всички видове сладки изкушения, подложени на термична обработка е прекрасна алтернатива на бялата захар. А ето и как да я приготвите: изпечете предварително определено количество фурми в предварително загрята фурна докато се изсушат и станат твърди. След като изстинат ги смелете в блендер до желаната от вас консистенция. Воала!

Меласа

Само една супена лъжица меласа собикновенно съдържа 3,5 мг желязо. Сперед Българска Агенция по безопасност на храните максималното количество желязо, допустимо в хранителните добавки е 15 мг на ден. Също така в меласата се съдърат редица други полезни за оранизама витамини, минерали и микролелементи като калций, фолиева киселина, мед, магнезий, калий и манган.Богатият и дълбок вкус на меласата я прави иделен подлсадител за всякакви печива. Меласата обикновено се получава от млада захарна тръстика или захарно цвекло и има високо въдържание на захар. Като цяло, ако решите да експериментрирате да заместите бялата захар с меласа трябва да имате в предвид, че меласата значително ще промени вкуса на крайния продукт.

Важно нещо, което е хубаво да се запомни при избора на естествени подсладители е, че всички те са някаква форма на захарта. Независимо дали подсладителя е естествен или преработен , той по същество е прост въглехидрат, който тялото ни използва за произвеждане на енергия или да съхранява като мазнина. Също така имайте предвид, че плодовете, зеленчуците и млечните продукти имат в естествено си съдържание захари. Нищо не е безкрайно вредно в ограничени количества, така че не се притеснявайте понякога да си подлсаждате живота.