image description

5 Дейности за стимулиране на мозъчното здраве

  • 2017-11-02
Смята се, че до 2050 г. деменцията ще засегне повече от 115 милиона души, а Асоциацията на Алцхаймер съобщава, че на всеки 66 секунди, някой в ​​Съединените щати е диагностициран с болестта на Алцхаймер. Сега повече от всеки друг път е време да обърнем внимание на това как начинът ни на живот и навиците ни влияят на дейността на мозъка. Добрата новина е, че можем съзнателно да правим промени в ежедневието ни, чрез които да поддържаме когнитивните си функции. Ето пет начина да огънете мозъчните си гънки и едновременно с това и да се забавлявате!

Научете се да сврите на музикален инструмент
Ако последният ви музикален инструмент, който сте държали са били тенджерите и тигани, по които сте удряли с всичка сила като дете, има добра причина да започнете отново да практикувате музикалните си възможности. При музикантите се извършва дейност, която ангажира и двете полукълба на мозъка. Такова „мозъчно упражнение“ обостря когнитивните умения, като ангажира паметта и кординацията между ръце, слух и зрение. При изследване на Университета в Южна Флорида, проведено сред лица между 65-80 години се наблюдава подобрение на когнитивните умения на групата, която е получавала 6 месеца уроци по пиано. Положителното влияние се изразява в подобрена способност за планиране и обработване на информация. Благоприятното въздействие от уроците по пиано се отразило и на паметта. "Но не мога да чета ноти!" - aко наистина е така, никога не е твърде късно да се научите. Ако нямате желание да се записвате на уроци, има редица безплатни приложеняи и книги и дори клипчета в You Tube, които ви дават възможност сами да определяте времето, което да отделите на това занимание. И най-важното – не забравяйте да слушате любимата си музика за вдъхновение.

Време за четене!
Проучване, проведено през 2016г установява, че ¼ от възрастните американци не са прочели една цяла книга за последната една година. Това са множество американци, които са лишили своите мозъци от ползите на четенето. Една интересна книга или дори статия ще подобри вашия речник и знания. Четенето оказва стимулиращо действие на мозъка тъй като изисква да използвате паметта си – краткосрочната и дългосрочната ( трябва все пак да запомните героите, историята ). От друга страна подреждането на подробностите, изисква фокусиране и концентация, които подобряват аналитичните умения.
Четенето не означава да си лягате всяка вечер с „Война и мир“. Ключът да се наслаждавате на четенето е да намерите нещо, което ви интересува, дори да е кратка статия от списание или блог и да ви отнтема само по няколко минути на ден.

Научи чужд език
Повечето хора изявяват желание да учат чужд език главно по работа и когато пътуват в някоя друга страна. Дейността по изучаването на език е много полезна за здравето на мозъка. Според Шведски изследователски докклад от 2012г при изследване с ядрено-магнитен резонанс на две групи от хора се наблюдава подобрение на развитието на мозъка на групата, която е изучавала чужди езици, за разлика от групата, която е изучавала други предмети.
Благодарение на съвременните технологии изучаването на език е по-лесно и забавно от всякога, благодарение на множеството от приложения и игри, специализирани в тази насока ( ние ви препоръчваме Duolingo ). Ако приложенията не са вашето нещо може да купите самоучител от близката книжарница или да посетите местната библиотека.

Писане
Писането е терапевтична и отпускаща дейност, която ви позволява да разгърнете всичките си мисли и да изясните заплетените си емоции. Изливането на вашите разсъждения върху лист хартия е начин да намалите стреса, както и творчески способ да раберете и разрешите проблемите си. Най-хубавото е, че никой не трябва да чете това, което сте написали, освен ако сами не решите да го споделите. Винаги може да изгорите страниците в камината или да изтриете файла от компютъра, ако не искате някой да прочете това, което сте написали.
Ако се нуждаете от подкана - започнете с разказ за живота или за ежедневието си. Това ще изисква от вас да използвате паметта си, както и да развиете и организационните си умения. Писането може да се отрази благоприятно и на самочувствието ви – ако не мислите, че не сте постигнали нещо голямо в живота си, припомнете си минали постижения, макар и малки те ще ви накарат да се усмихнете и може би дори ще ви даде кураж за нови постижения.

Бъдете активни
Всички знаем, че физическата активност е от полза за здравето на нашето тяло, но също така има положително влияние върху нашия ум. Хипотаталамосът, който отговаря за редица функции в нашите организми като памет, емоции, учене се стимулира при физически упражнения. Ежедневния срес, на който сме подложени, оказва отрицателно влияние на настроението, което от своя страна води до проблеми със съня и концентрацията. Това са два проблема, които могат да се разрешат с малко спортуване. Клиника „Майо“ препоръчва по 150 минути умерана аеробна активност на седмица, това прави само 30 минути 5 пъти седмично.

За някои хора упражненията не са част от любимите им дейности. Ако 30 минути на ден ви се сторят много, забравете за броенето на минути, а се съсредоточете върху нещо което ви е интересно, концентрирайте се в него, бъдете активни по какъвто начин можете. Косенето на трева, танцуването, разтоварващата разходка след работа могат да са част от тези занимания.